Assalamualaikum and Hi, My name is Nuryasirah Ashaari. You can call me Yash for short. I'm 22 years old but feels like forever 16. Sports is my world and to be famous Director is my dream!


NETWORK





RECENT STORIES

MONTHLY ARCHIVE



BLOGLOVIES

» BLOG KAWAN BAIK




Kenapa diri aku macam ni ?
Monday, October 21, 2013 at 8:43 PM
Assalamualaikum pakwe makwe semua ;) Hi *lambai tangan*
Entry pada kali ni Yasirah bukan nak cerita pasal orang luar, tetapi nak cerita pasal diri Yasirah sendiri. Hmmm sebab sejak-sejak ni, Yasirah dah rasa lain sangat, tak happy macam dulu lagi, tapi gila tu tetap ada laa uowlss semua ;) Hmmm Kenapa diri aku macam ni ?

Hmmmm banyak kemungkinan yang wujud kalau tanya diri pasal benda ni.
Adakah sebab pelajaran ?
Adakah sebab Ibu bapa ?
Adakah sebab sahabat ?
Adakah sebab kekasih itu sendiri ?
Hmmm banyak kemungkinan yang Yasirah sendiri tak dapat nak ungkapkan dengan kata-kata, hati dengan akal fikiran ini keliru tentang semua perkara. Hmmmm  Kenapa diri aku macam ni ?

Aku keliru dengan hati aku
Aku keliru dengan perasaan aku
sayang, cinta, sedih dan gembira
Aku keliru ..
 
Tak tau nak pilih
Untuk buat keputusan yang terbaik
untuk masa depan
Okay, Aku memang keliru !

Wassalam ~ *Jangan kacau, mood tengah sedih ni*
*nowplaying Winter Sonata* Hahahaha



Tanda Awal Bakal Ditinggal Kekasih
Sunday, October 20, 2013 at 4:37 PM
Assalamualaikum , Hi semua :) Sihat ? Dah makan ? Dah mandi ? Hahaha okay pada kali ni, Yaisrah nak cerita pasal ~~ Haaa baca tulisan yang besar dekat bawh tu ! Haaaa itu laa dia benda yang nak Yasirah gosipkan dengan awak semua :)

Bukan semua percintaan akan berakhir dengan kegembiraan seperti yang diangankan. Kalau tidak, masakan ramai yang frust menonggeng kat luar tu. Korang pernah tak di tinggalkan kekasih? Bagi sesiapa yang belum tu bolehlah mengangkat tangan tanda syukur tapi yang dah pernah laluinya, bagaimana pulak? Melukakan hati kan? Tak percaya? Tanya pada sesiapa yang ada pengalaman. Silap hari bulan ada yang serik nak bercinta. Hidup solo lagi bagus :)

Apa-apa pun setiap hubungan mesti ada pasang dan surutnya. Tapi kalau asyik surut je. Korang dalam bahaya tu.. Kali ini Yasirah akan bagi korang beberapa tip tanda-tanda awal yang orang tersayang nak meninggalkan anda. Sila-silakan la baca ye :)



1. Bila nak ajak keluar dating, macam-macam alasan yang dia beri. Tak sihatlah, mak ajak keluar makan la, jiran dia kena culik la. Pendek kata 1001 alasan dia beri pada anda dan sesetengahnya tu pula, alasan memang tak masuk akal langsung. Jadi tak reti-reti lagi?

2. Masa tengah hangat bercinta dulu bukan main romantik lagi, mulut tak pernah lekang dengan ungkapan sayang, rindu, cinta dan sebagainya. Lepas tu pulak kalau membahasakan diri mesti guna perkataan yang manis, manja seperti sayang, baby, honey, darling dan yang seangkatan dengannya. Tup-tup sekarang ni dah bertukar pulak. Kadang-kadang terdengar dia bahasakan diri “gua lu” je. Lagi best kalau tiba-tiba kita dengar dia panggil “woi!” je. Tu memang dah bengang la dengan lu la tu. hahaha angkat kaki la apa lagi.

3. Gambar awak tidak lagi menjadi salah satu barang berharga dalam dompetnya atau di meja bilik tidurnya. Lagi teruk bila gambar yang pernah awak beri pada dia tu, awak jumpa di bawah katil, dalam bonet kereta atau tengah lelong kat Mudah.my. haha. Pendek kata merata-rata la dia letak.

4. Bila keluar dating, dia mula buat muka. Jadi pendiam tak banyak cakap, tidak ceria dan tak bersemangat. Lebih banyak menggunakan isyarat angguk dan geleng saja bila ditanya. Kerjanya kejap-kejap asyik tengok jam di tangan. Selalu nampak cemas dan gelisah. Lepas tu kalau dating tak suka di tempat yang tersorok dan jarang menjadi tumpuan. Haaaa ada makna tu.

5. Tangannya tetap tak lekang dengan handphone, kejap-kejap tup tap tup tap layan SMS. Lepas tu pulak kalau kita nak tengok handphone dia, macam-macam alasan dia kasi. Baginya handphone tu dah macam nyawanya sendiri. Bergaduh bagai nak rak pun tak apa, janji handphone dia tak jatuh ke tangan korang.

6. Waktu yang paling best baginya ialah bila tak keluar dating dengan anda. Waktu tu personalitinya terus berubah daripada seorang yang pendiam kepada seorang yang periang. Baginya hari-hari tanpa awak di sisi adalah heaven yang teramat sangat. Mungkin.

7. Topik yang selalu dielakkan bila bersembang dengan awak ialah topik cinta dan cerita tentang perancangan bersama di masa hadapan. Pantang buka cerita itu saja, terus saja dia tukar topik lain. Tidak pun, dia buat-buat busy, baca paper ke, tengok TV ke, tengok kucing ke, tengok langit ke dan seangkatan dengannya,

8. Tiba-tiba je akhir-akhir ni dia selalu sangat bercerita tentang keburukan dirinya pada awak. Cerita tu pula semuanya cerita baru yang awak langsung tak pernah dengar sebelum ni. Lepas tu ada penambahan skrip kononnya dia ada penyakit yang tak boleh dirawat dan sebagainya. Ayat wajib yang dia kan kata ialah “Awak carilah orang lain sebagai pengganti saya, kerana saya tak nak menghampakan awak di kemudian hari”.

9. Kalau dulu boleh bergayut di telefon sampai sejam lamanya tapi kini dan lain. Baru bercakap lima saat, dia dah mula buat alasan untuk hentikan perbualan. macam-macam alasan dia beri, jiran sebelah rumah datanglah, adik menangis mintak susulah, nak kena beri makan kucinglah, kena angkat kain di jemuranlah, pendek kata ada je idea dia. Hmmmm.. jadi, apa cer ni?

10. Suka cerita kosong je tak bercerita tentang kelebihan dan kehebatan teman-teman lelakinya yang lain. Sebenarnya kalau setakat apa, tapi ada kalanya dia sengaja buat perbandingan dengan awak, hinggakan ada ketikanya anda berasa begitu kerdil dan langsung tidak dihargai.

P/s: Mungkin ada yang betul, mungkin tidak, bergantung kepada situasi dan keadaan kekasih korang. Kalau dia betul-betul sakit macam mana ? Seperti yang Yasirah cakap, ia bergantung pada situasi. Jangan pulak korang menuduh tanpa bukti k :) Walaupun bab cinta ni, Yasirah tak pro tapi ini hanyalah tanda-tanda yang pernah dilalui berdasarkan pengalaman ramai orang. 


---------------------------------------------------------------------------------------------

Cuma satu je Yasirah nak pesan ~
  "Tak semua benda kita tahu pasal dia, Tak semua benda dia akan cerita, "
"Semua manusia buat kesilapan"
Assalamualaiku, Byeee ~ 



# Hari Raya Aidiladha
Tuesday, October 15, 2013 at 4:48 PM
Assalamualaikum ^___^
Hi ! awak awak yang lawa dan kacak :) Sebelum Yasirah mulakan entry untuk hari ni, Yasirah nak ucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA kepada semua yang mengenali diri Yasirah dan kalau ada salah silap tu, tak reti reti ke nak maafkan ? Hahaha okay okay kita gurau je.

Kepada sesiapa yang ada buat salah dekat Yasirah pulak, Yasirah dah lama maafkan. Tapi, esok Yasirah tunggu korang depan pagar kalau korang nak mintak maaf buat kali terakhir . Cewahh okay okay just kidding. Hmm jangan la menyimpan dendam ataupun hasat dengki okay :P

-----------------------------------------------------------------------------------------

Okay sebenarnya hari ni tak laa banyak cerita. 
"Alaaa wehh raya haji apa je yang ada. Nak cerita pun takda story"
Tapi hakikatnya boleh tahan jugak bestnya :)
Macam tadi, Yasirah baru je lepas habis buat open house.
Serious penat, mama pun penat gilaa sampai dah terlentang dah tu
Mana tak nya, dia bantai masak Laksa, Nasi briyani, Ayam Kurma.
Semangat gila nak buat open house, dah la tak plan dari awal -,-
Mama mama ~ Susah nak dijangka, ada ke kejutan yang dia nak buat

So, seperti open house - open house yang lain, kita kena laa layan tetamu,
hua hua tak ingat dunia :P Sampai dari pakai baju kurung, terus tukar jean.
Hahaha kelakar je hari ni. 

Yang paling kelakar bila Azmil (adik ketiga) menangis sebab tak bagi kucing dekat Acik (pakcik saudara) :) Untuk pengetahuan korang, Yasirah ada 3 anak kucing Parsi, jadi mama ingat nak kasi satu dekat Acik. Hahaha tapi bila dah bagi, Azmil sampai tumbuk kereta Acik, marah sangat laa tu. hmm tak tau la apa jadi dekat kereta tu. Hahaha then Acik pun bagi la RM 50 dekat Azmil. Tapi Azmil still tak berenti menangis. Haishhh sayang sangat kucing tu T_T

 -----------------------------------------------------------------------------------------

Jadi sampai disini saja laa nak cerita. 
Apa apa pun, Selamat Hari Raya Aidiladha buat semua.
Bye, assalamualaikum . Muah muahh



Harga rokok NAIK !
Thursday, October 3, 2013 at 12:58 AM
Assalamualaikum, hai awak awak semua.
So, pada entry kali ni, Yasirah nak cakap pasal ...

HARGA ROKOK NAIK LAGI BRO !

Harga barang naik lagi. Kali ini khas buat perokok tegar. Pada 30 September hari tu harga rokok naik lagi , kalau tak silap sebelum ini harga rokok naik pada 3 Jun 2013. Kini pada 30 September harga rokok naik lagi.

Senang cerita, sebenarnya Yasirah suka kenaikan pada harga rokok ni.
Sebab , I hate smoker ! hehe jangan pulak marah ye.
Serious, rokok tu kan membahayakan kesihatan, so tak perlu laa korang gatal nak menanggung risiko rokok tu. Sedar laa dari mimpi-mimpi please. Duit yang korang laburkan untuk beli rokok tu, kalau simpan dalam bank, dah boleh beli kereta sebijik kowt.

Dan kepada anda yang dah berhenti merokok, lagi lagi sebab harga rokok dah naik

SYABAS, ANDA BUAT SAYA BANGGA :)

Sekian. Yang ikhlas, Nuryasirah Ashaari :)



Apa nak buat bila exam STPM dah dekat ?
Tuesday, October 1, 2013 at 9:27 PM
 
Hi ! awak awak yang lawa dan kacak :) Hahaha Hari ni gembira betul dapat membuta depan tv sambil membiarkan tv cakap sensorang :)

Dan bila dah membuta, suara suara seram seperti "Kak, kau tak reti nak study ke ? Asyik membuta je" akan kedengaran. Mana tak nya, balik sekolah, campak beg, mandi semua, bukak twitter then terus tidur, hahaha dan aku pun menjawab dengan nada yang malas "Penat la maaa" :P

--------------------------------------------------------------------------------------------

So, aku pun tergerak hati nak update blog yang dah berhabuk ni :) Jadi,
Adakah anda bersedia nak EXAM ?  

Ni tips untuk korang yang nak exam UPSR, PMR, SPM mahupun STPM :)

Buat nota sampai muntah jin cerita badang.
Bila masuk form 6 je aku bertukar imej jadi budak comel yg suka buat nota.aku suka buat nota warna warni untuk menarik minat aku baca nota tu nanti. Taklah aku asik baca buku yang tebal tu je , and aku  ni jenis yang suka buat nota berulang ulang. Even aku dah ada nota tu tapi bila nak exam atau test mesti aku buat nota tu lagi. Habit kot. Sebab dengan cara tu lagi ingat kat dalam kepala otak berjambul ni hah :)

Hafal fakta sampai keluar bintang bintang  
Pengajian Perniagaan lah yang paling banyak kena hafal. Boleh kena barah otak nak menghafal. Hahaha nak buat macam mana tu je cara nak ingat. Golek golek kat bilik sambil hafal fakta. Gagah perkasa kan ? Hahaha ekonomi pon kena hafal jugak, pengajian am lagi. Haishh banyaklah. So, terpaksa laa rajin kan diri ni :)

Maraton buat latihan
Sobb sobb sobb kalau dah malas sangat nak baca buku kena la buat latihan sampai lebam. Colour graf macam pelangi. Buat isi karangan. Bulat bulat jawapan Pengajian am kertas satu.

Belajar berkumpulan.
Mat Saleh ada bercakap supaya banyakkan Study group. Study je. Bukan dating tau. Hahaha selalu aku tak buat study group, sebab aku lebih selesa belajar sorang-sorang. Lebih focus la katakan. Haha tapi ada jugak laa study group dengan geng aku yang meletop boom boom tu :) Hahaha

Jumpa cikgu.
Kalau aku tak paham apa apa sepantas kilat aku jumpa cikgu. Biasa jumpa habis waktu mengajar atau masa nak balik. Dapatlah bergosip sekali. Hahaha.

Melayari laman sesawang.
Selalu aku cari nota atau contoh contoh karangan kat internet. Tapi biasa la, kalau dah bukak internet, tak sah tak bukak twitter, tumblr, instagram, facebook dan sebagainya :)

--------------------------------------------------------------------------------------------

Apa apa pun, bila usaha dah ada, tambah dengan doa dan tawakal
InsyaAllah korang berjaya, Yasirah doakan okay :) Hahaha okay laa
Nak study ni, sebelum madam besar mengamuk :) Hahaaha bye :) 
Asslamualaikum.







← O L D E R P O S T
N E W E R P O S T →






© 2013 - Layout created by yasiraashaari
Do you know ?Honesty is the best policy in life